Paspoort afschermen

Het vaststellen van iemands identiteit is een belangrijk onderdeel geworden van diverse bedrijfsprocessen. Van financiële instellingen tot zorgverleners, er zijn verschillende sectoren waar bedrijven het recht hebben om een identiteitsbewijs te vragen. Het is belangrijk om gevoelige gegevens in paspoorten en identiteitskaarten af te schermen. Identiteitsfraude en datalekken kunnen leiden tot ernstige financiële en juridische gevolgen voor zowel individuen als bedrijven. Maar hoe kunnen individuen en bedrijven hiermee omgaan?

De FileFactory van EntrD biedt een geavanceerde oplossing voor het anonimiseren van persoonsgegevens in paspoorten en ID’s. Met FileFactory kunnen bedrijven eenvoudig voldoen aan de privacywetgeving, het vertrouwen van hun klanten versterken en risico’s minimaliseren.

Welke bedrijven mogen een identiteit vaststellen?

Wanneer mogen bedrijven een identiteitsbewijs vragen?

Het vragen om een identiteitsbewijs moet altijd gerechtvaardigd zijn en in overeenstemming met de wet. Hier zijn enkele situaties waarin dit gepast is.

  • Bij het openen van een bankrekening
    Dit helpt om te voldoen aan anti-witwasregelgeving
  • Bij het aangaan van een arbeidsrelatie
    Om te voldoen aan arbeids- en belastingwetten
  • Bij het afsluiten van een verzekering
    Om fraude te voorkomen en om te zorgen dat de polis correct is
  • Bij toegang tot bepaalde gebouwen of evenementen
    Voor veiligheidsdoeleinden en crowd control

Transparantie over het gebruik van een identiteitsbewijs

Het is cruciaal dat bedrijven transparant zijn over waarom ze een kopie van een identiteitsbewijs nodig hebben en hoe deze gegevens worden gebruikt en beschermd. Hier zijn enkele richtlijnen die bedrijven moeten volgen:

  1. Duidelijk communiceren wat de reden is
    Bedrijven moeten duidelijk uitleggen waarom een kopie van een ID nodig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor verificatie van uw identiteit bij het aangaan van een contract of voor beveiligingsdoeleinden.
  2. Bescherming van de gegevens
    Bedrijven zijn verplicht om persoonlijke gegevens te beschermen. Dit betekent dat kopieën van identiteitsbewijzen veilig moeten worden opgeslagen en alleen toegankelijk zijn voor bevoegd personeel.
  3. Het beperken van gegevensverzameling
    Vraag alleen om de benodigde gegevens. In veel gevallen is het niet nodig om een volledige kopie van een identiteitsbewijs te maken. Het volstaat vaak om specifieke gegevens te noteren, zoals naam en geboortedatum.
  4. Verwijdering gegevens na gebruik ervan
    Na het gebruik van de gegevens moeten deze veilig worden verwijderd, tenzij er een wettelijke verplichting is om ze langer te bewaren.

Bedrijven zonder wettelijke verplichting

Er zijn ook situaties waarin bedrijven die niet wettelijk verplicht zijn toch om een identiteitsbewijs kunnen vragen. Dit kan het geval zijn als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld om fraude te voorkomen of de veiligheid te waarborgen. Denk hierbij aan de volgende type bedrijven:

Verhuurbedrijven

Om te verifiëren wie hun eigendommen huurt en om diefstal of schade te voorkomen.

Dienstverleners

Zoals autoverhuurbedrijven of bedrijven die dure apparatuur verhuren, kunnen om een ID vragen om de identiteit van de huurder te verifiëren

Het vragen om een identiteitsbewijs door bedrijven is een praktijk die stevig is verankerd in wet- en regelgeving. Het doel hiervan is om veiligheid, integriteit en eerlijkheid te waarborgen in diverse sectoren. Elke consument heeft het recht om te weten waarom gegevens worden verzameld en hoe ze worden beschermd. Transparantie en zorgvuldigheid bij het omgaan met persoonlijke informatie zijn essentieel om vertrouwen te behouden en misbruik te voorkomen.

Hoe kan de consument zelf zijn persoonlijke gegevens beschermen?

Consumenten hebben het recht om hun persoonlijke gegevens te beschermen als er om een kopie ID wordt gevraagd. Hier zijn enkele manieren waarop dit mogelijk is:

  • Gebruik van de KopieID-app
    Met de KopieID-app van de Rijksoverheid kunnen consumenten eenvoudig een veilige kopie van het identiteitsbewijs maken. Deze app stelt consumenten in staat om gevoelige informatie, zoals burgerservicenummer (BSN), af te schermen en een watermerk met het doel van de kopie toe te voegen. Hierdoor wordt de kans op misbruik van gegevens aanzienlijk verkleind.
  • Zelf afgeschermde kopieën maken
    De consument kan zelf een kopie van een identiteitsbewijs maken en gevoelige informatie afschermen door deze bijvoorbeeld door te strepen of te bedekken voordat de kopie wordt verstrekt. Hierbij dient gezorgd te worden dat essentiële informatie zoals naam en geboortedatum nog wel zichtbaar zijn.

Welke gegevens doorstrepen op een ID of paspoort?

Een identiteitskaart bevat verschillende gegevens die belangrijk zijn voor identificatiedoeleinden. Wanneer er een kopie van een ID gemaakt is, is het verstandig om onderstaande gegevens door te strepen. Een paspoort bevat meer gegevens dan een identiteitskaart en vereist daarom extra aandacht bij het anonimiseren.

Identiteitskaart (ID)

  • Burgerservicenummer (BSN)
    Het BSN is een uniek nummer dat wordt gebruikt bij verschillende overheidsdiensten. Dit nummer moet altijd worden afgeschermd om te voorkomen dat het wordt misbruikt voor identiteitsfraude.
  • Identiteitskaartnummer
    Dit nummer identificeert het document zelf. Hoewel minder gevoelig dan het BSN, kan ook dit nummer misbruikt worden.
  • Foto
    De pasfoto kan worden afgeschermd, vooral als deze niet nodig is voor het specifieke doel van de kopie. Dit helpt om te voorkomen dat een foto voor ongewenste doeleinden wordt gebruikt.
  • Handtekening
    Een handtekening kan ook worden afgeschermd om te voorkomen dat deze wordt gekopieerd en gebruikt voor frauduleuze activiteiten.

Paspoort

  • Burgerservicenummer (BSN)
    Net als bij de ID moet het BSN worden afgeschermd om identiteitsfraude te voorkomen.
  • Paspoortnummer
    Het paspoortnummer is specifiek voor een paspoort en kan worden misbruikt als het in verkeerde handen valt. Het is verstandig om dit nummer deels onleesbaar te maken.
  • Machine Readable Zone (MRZ)
    De MRZ is de strook met twee regels tekst onderaan de paspoortpagina. Deze zone bevat geconcentreerde persoonlijke informatie die gemakkelijk door machines kan worden gelezen. Het is belangrijk om de MRZ volledig af te dekken.
  • Foto
    Net als bij de ID kan de pasfoto op het paspoort worden afgeschermd als deze niet nodig is voor de identificatie.
  • Handtekening
    De handtekening op een paspoort kan ook worden afgeschermd om identiteitsdiefstal te voorkomen.

Onze oplossing voor bedrijven? FileFactory

FileFactory van EntrD biedt bedrijven een geavanceerde oplossing voor het anonimiseren van persoonsgegevens in paspoorten en ID’s. FileFactory helpt bedrijven om efficiënt en veilig gevoelige informatie op identiteitsbewijzen te anonimiseren. De tool maakt gebruik van geavanceerde technologie om automatisch gevoelige informatie zoals het Burgerservicenummer (BSN), paspoortnummer, Machine Readable Zone (MRZ), foto en handtekening te detecteren en deze onleesbaar te maken door ze te bedekken of door te strepen in digitale kopieën van ID’s en paspoorten.

Wil je meer informatie ontvangen of wil je een product demonstratie? Neem dan contact met ons op!

Voordelen van de FileFactory

  • Voldoen aan de AVG
    Door gevoelige gegevens effectief te anonimiseren, minimaliseert FileFactory het risico op schendingen van privacyregels en voorkomt het hoge boetes en juridische complicaties.
  • Vertrouwen van klanten
    Klanten waarderen bedrijven die zorgvuldig omgaan met hun persoonlijke gegevens, en door transparant te zijn over het gebruik van geanonimiseerde kopieën van ID’s en paspoorten, bouwt jouw bedrijf vertrouwen op bij klanten, wat kan leiden tot verbeterde klantrelaties en loyaliteit.
  • Efficiëntie en kostenbesparing
    Het handmatig anonimiseren van gegevens kan tijdrovend en foutgevoelig zijn, maar FileFactory automatiseert dit proces, waardoor het sneller en efficiënter verloopt. Dit vermindert de werkdruk op medewerkers en verlaagt de operationele kosten.
  • Bescherming tegen datalekken en identiteitsdiefstal
    Door gevoelige informatie te anonimiseren, verminder je het risico dat deze gegevens in verkeerde handen vallen, wat bijdraagt aan een betere beveiliging van jouw bedrijfsdata.

Laatste nieuws

augustus 29, 2024

FileFactory For Care kan werkdruk verlagen en zorgkwaliteit verbeteren

De zorgsector wordt geconfronteerd met een groeiende werkdruk en steeds…

Lees meer
augustus 23, 2024

Optimaliseren van dossieroverdrachten in de zorgsector: De rol van automatisering

In de zorgsector, en vooral in acute situaties zoals bij huisartsenposten…

Lees meer
augustus 21, 2024

Informatiebeveiliging in de ambulancezorg: met FileFactory For Care

In de ambulancezorg is de bescherming van patiëntgegevens essentieel. Dit…

Lees meer