Hoe financiële instellingen privacy en gevoelige data (kunnen) beschermen

Schrijver

Emma Venema

Gepubliceerd op

juni 21, 2024

Banken, verzekeringsmaatschappijen en investeringsfondsen beheren enorme hoeveelheden gevoelige persoonsgegevens van klanten, variërend van financiële rapporten en identiteitsdocumenten tot transactierecords. Privacy is niet alleen een prioriteit, maar een vereiste in de financiële dienstverlening. Een datalek kan catastrofale gevolgen hebben, zowel voor de klant als voor de instelling zelf. Hierbij onderzoeken we hoe financiële instellingen gevoelige data afschermen en hoe FileFactory van EntrD hen kan ondersteunen bij het verminderen van risico’s door gegevens te blurren, maskeren of op basis van documenten zwartlakken.

Onze oplossing? FileFactory! FileFactory helpt bij het verminderen van risico’s door gegevens te blurren, maskeren of zwart te lakken in documenten. Meer weten? Download de brochure hieronder of vraag een demo aan.

Het belang van privacy in de financiële sector

Financiële instellingen zoals ING, ABN AMRO en Rabobank zijn verantwoordelijk voor het beschermen van de gegevens van miljoenen klanten. Deze gegevens omvatten:

Een datalek kan niet alleen leiden tot financiële verliezen voor klanten, maar ook tot ernstige reputatieschade en juridische repercussies voor de financiële instelling zelf.

De bedreigingen van gevoelige data

Cyberaanvallen:
Hackers richten zich vaak op financiële instellingen vanwege de hoge waarde van de gegevens die zij beheren. Een succesvolle hack kan resulteren in gestolen identiteiten en financiële fraude.

Interne bedreigingen:
Niet alle bedreigingen komen van buitenaf. Medewerkers kunnen, al dan niet opzettelijk, gevoelige gegevens lekken.

Verouderde systemen:
Veel financiële instellingen worstelen met verouderde IT-systemen die kwetsbaar zijn voor aanvallen en niet voldoen aan moderne beveiligingsstandaarden.

Het opschonen van gevoelige data

Het opschonen van data is een cruciale stap in het beschermen van gevoelige informatie. Dit omvat het verwijderen of anonimiseren van verouderde, overbodige of onnodig gedetailleerde gegevens. De intelligente software FileFactory van EntrD biedt een innovatieve oplossing voor het effectief beheren van gevoelige informatie binnen documenten en dossiers.

FileFactory van EntrD: een oplossing voor gegevensbescherming

FileFactory van EntrD is ontworpen om financiële instellingen te helpen bij het beschermen van gevoelige gegevens door middel van geavanceerde technologieën zoals blurren, maskeren en zwartlakken van informatie in documenten om maar een paar voorbeelden te noemen.

Hoe FileFactory financiële instellingen kan helpen

Laten we eens kijken naar enkele specifieke financiële instellingen en hoe zij zouden kunnen profiteren van de functionaliteiten van FileFactory.

  1. Een bankinstelling kan FileFactory gebruiken om klantdossiers te blurren, zodat gevoelige informatie afgeschermd blijft voor onnodige medewerkers.
  2. Een verzekeringsmaatschappij: zou kunnen profiteren van de maskeringsfuncties van FileFactory om testgegevens te creëren voor IT-ontwikkelingsprojecten zonder echte klantgegevens bloot te stellen.
  3. Een investeringsfonds: zou gebruik kunnen maken van de zwartlakfuncties van FileFactory bij het verstrekken van financiële rapporten aan auditors of toezichthouders, waarbij alleen de noodzakelijke informatie zichtbaar blijft.

Lees ook: Data Maskering: één van de schilden van de financiële sector

Praktische stappen voor gegevensbescherming met FileFactory

  1. Identificeer gevoelige gegevens: Begin met het identificeren van welke gegevens als gevoelig moeten worden behandeld. FileFactory kan helpen bij het automatisch detecteren van gevoelige informatie binnen documenten.
  2. Kies de juiste techniek: Bepaal of blurren, maskeren of zwartlakken de meest geschikte techniek is voor de specifieke gegevens en gebruikssituatie.
  3. Implementeer en monitor: Implementeer FileFactory binnen het document management systeem van de instelling en monitor regelmatig de effectiviteit van de gegevensbeschermingsmaatregelen.
  4. Regelmatige training: Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de tools en technieken die beschikbaar zijn en waarom ze belangrijk zijn voor gegevensbescherming.

In een tijdperk waarin cyberdreigingen en privacykwesties voortdurend toenemen, kunnen financiële instellingen zich geen zwakke plekken in hun gegevensbescherming veroorloven. Door gebruik te maken van geavanceerde tools zoals FileFactory van EntrD kunnen financiële instellingen zoals ING, ABN AMRO en Rabobank, Aegon, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer gevoelige gegevens effectief beschermen. Blurren, maskeren en zwartlakken zijn cruciale technieken om de impact van een datalek te minimaliseren en de privacy van klanten te waarborgen. 

Met de juiste strategieën en tools kunnen financiële instellingen hun gegevensbeveiliging naar een hoger niveau tillen en zowel hun eigen als de belangen van hun klanten beschermen.