Informatiebeveiliging in de ambulancezorg: met FileFactory For Care

Schrijver

Emma Venema

Onderwerp BlogZorg
Gepubliceerd op

augustus 21, 2024

In de ambulancezorg is de bescherming van patiëntgegevens essentieel. Dit geldt niet alleen vanuit ethisch oogpunt, maar ook vanwege wettelijke verplichtingen. De NEN7510-norm stelt de standaard voor informatiebeveiliging in de zorg en is verplicht voor alle zorginstellingen, inclusief ambulanceorganisaties. De FileFactory For Care kan instellingen ondersteunen en optimaliseert tegelijkertijd hun informatiebeheer.

Wat is NEN7510 en waarom is het belangrijk?

NEN7510 is de Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector. De norm is bedoeld om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van medische gegevens te waarborgen. Het naleven van deze norm is verplicht en wordt actief gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De IGJ gebruikt NEN7510 als referentiekader om te toetsen of zorginstellingen passende maatregelen hebben genomen om patiëntgegevens te beveiligen.

Toezicht door de IGJ

De IGJ houdt toezicht op de naleving van NEN7510. Zorginstellingen, zoals ambulanceorganisaties, moeten niet alleen voldoen aan de eisen van deze norm, maar ook in staat zijn dit aan te tonen. Dit betekent dat alle processen die verband houden met het beheer van patiëntgegevens gedocumenteerd en controleerbaar moeten zijn. Het niet naleven van NEN7510 kan leiden tot sancties, wat het belang van een solide informatiebeveiligingsstrategie benadrukt.

Uitdagingen in de ambulancezorg

In de ambulancezorg, waar snelle besluitvorming cruciaal is, staat informatiebeveiliging onder grote druk. Zorgverleners moeten direct toegang hebben tot relevante patiëntgegevens, terwijl deze informatie tegelijkertijd goed beveiligd moet zijn tegen ongeautoriseerde toegang.

Balans tussen veiligheid en toegankelijkheid

Een van de grootste uitdagingen is het vinden van een balans tussen de veiligheid van gegevens en de toegankelijkheid ervan. In noodsituaties moeten zorgverleners snel toegang hebben tot de juiste informatie om de beste zorg te kunnen bieden, zonder concessies te doen aan de beveiliging van die gegevens.

Compliance en verantwoordingsplicht

Zorginstellingen moeten niet alleen compliant zijn met NEN7510, maar ook kunnen bewijzen dat zij aan deze norm voldoen. Dit vereist een goed gedocumenteerd en gecontroleerd proces voor het beheren van patiëntgegevens, wat een aanzienlijke administratieve last kan betekenen.

FileFactory For Care: dé oplossing voor informatiebeveiliging

FileFactory For Care is een tool waarmee patiëntgegevens op een automatische manier van de ene EPD of ECD in de andere EPD of ECD kunnen worden geïmplementeerd.  Deze tool is één van de toepassingen van FileFactory, een tool waarbij je grip hebt op al je documenten en dossiers.

Meer weten over de FileFactory? Voor meer informatie kunt u hieronder de brochure downloaden en een demo aanvragen.

Conclusie

Informatiebeveiliging is van vitaal belang in de ambulancezorg.  Met FileFactory For Care is een tool waarmee patiëntgegevens op een automatische manier van de ene EPD of ECD in de andere EPD of ECD kunnen worden geïmplementeerd.  

Met de FileFactory kunnen zorginstellingen ondersteund worden conform de eisen van NEN7510, terwijl ze tegelijkertijd hun informatiebeheer optimaliseren. Deze oplossing zorgt voor een veilige, efficiënte en compliant omgang met patiëntgegevens, wat bijdraagt aan de levering van hoogwaardige zorg.

Bron: Ambulancezorg