Testen en analyseren zonder toegang tot herleidbare gegevens in de ICT-branche

Schrijver

Emma Venema

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

mei 31, 2024

In de ICT-branche, waar gegevensbeveiliging en privacy van het grootste belang zijn, is het testen en analyseren van systemen, software of algoritmen zonder toegang tot herleidbare gegevens een veelvoorkomend concept. Dit staat bekend als “privacyvriendelijke” of “geanonimiseerde” testen. Deze methoden stellen organisaties in staat om hun processen te optimaliseren en tegelijkertijd de privacy van individuen te waarborgen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke benaderingen die worden toegepast:

Synthetische gegevens

Synthetische gegevens zijn kunstmatig gegenereerde datasets die dezelfde statistische eigenschappen en patronen hebben als echte gegevens, maar geen daadwerkelijke persoonlijke informatie bevatten.

DataFactory is dé complete suite voor het bewerken van privacy- of concurrentiegevoelige data voor gebruik buiten de productieomgeving. Met DataFactory kunt u data anonimiseren, pseudonimiseren en subsetten. Het resultaat? Een representatieve dataset die u veilig en compliant aan de GDPR kunt gebruiken voor test- en analysedoeleinden, opleidingen of demo’s.

Wil je graag meer weten over de DataFactory? Vraag hieronder dan meer informatie aan en vraag meteen een demo aan.

Pseudonimisering

Pseudonimisering houdt in dat herleidbare persoonlijke informatie wordt vervangen door pseudoniemen of unieke identificatoren.

Differential Privacy

Differential Privacy is een techniek waarbij ruis of willekeurige ruis aan de gegevens wordt toegevoegd voordat ze worden geanalyseerd.

Data-masking

Data-masking houdt in dat specifieke delen van de gegevens, zoals namen en adressen, worden gemaskeerd of vervormd terwijl de structurele en relationele eigenschappen behouden blijven.

Geaggregeerde analyses

Geaggregeerde analyses worden uitgevoerd op gegroepeerde gegevens, waarbij individuele gegevenspunten worden samengevoegd om gemiddelden of statistieken te berekenen.

Homomorfische encryptie

Homomorfische encryptie maakt het mogelijk om gegevens te analyseren terwijl ze versleuteld blijven.

Lees ook: Veilig testen en analyseren van data in de retail

Het doel van deze privacyvriendelijke benaderingen is om waardevolle inzichten uit gegevens te halen zonder de privacy van individuen in gevaar te brengen. Bij het kiezen van de juiste benadering is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke methode het beste past bij jouw specifieke situatie en om te zorgen voor naleving van de relevante privacywetgeving. Het implementeren van deze technieken helpt niet alleen bij het beschermen van gevoelige informatie, maar versterkt ook het vertrouwen van klanten en partners in jouw organisatie.