Een gids voor effectief documentbeheer

Schrijver

Emma Venema

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

april 12, 2024

Papierwerk ‘adieu’

Welkom bij onze uitgebreide gids voor effectief documentbeheer, waar we organisaties helpen om afscheid te nemen van papierwerk en de overstap te maken naar een moderne, efficiënte manier van werken. In dit artikel zullen we de belangrijkste stappen bespreken die nodig zijn om effectief documentbeheer te omarmen en de voordelen te benutten die dit met zich meebrengt. Laten we beginnen!

Stap 1: Digitaliseer je documenten

Het eerste en belangrijkste onderdeel van effectief documentbeheer is het digitaliseren van je papieren documenten. Dit houdt in dat je al je papieren documenten omzet in digitale bestanden die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen, georganiseerd en gedeeld. Gebruik een scanner om papieren documenten te digitaliseren en sla ze op in een digitaal archiefsysteem.

Stap 2: Kies de juiste documentbeheersoftware

Om je digitale documenten effectief te beheren, heb je de juiste documentbeheersoftware nodig. Kies een platform dat voldoet aan de behoeften van jouw organisatie en functies biedt zoals versiebeheer, zoekfunctionaliteit, beveiliging en samenwerkingstools. Platforms zoals FileFactory van EntrD bieden een scala aan functies om je te helpen bij het beheren van je digitale documenten.

Hier zijn enkele voorbeelden van documentbeheersoftware:

Microsoft SharePoint: SharePoint is een veelgebruikt platform voor documentbeheer en samenwerking binnen organisaties. Het biedt functies zoals documentopslag, versiebeheer, zoekfunctionaliteit, samenwerkingstools en integratie met andere Microsoft-producten.

Google Workspace (voorheen G Suite): Google Workspace biedt verschillende tools voor documentbeheer en samenwerking, waaronder Google Drive voor het opslaan en delen van documenten, Google Docs voor het maken en bewerken van documenten en Google Sheets voor spreadsheets. Het biedt ook functies zoals versiegeschiedenis, realtime samenwerking en zoekfunctionaliteit.

Dropbox Business: Dropbox Business is een platform voor cloudopslag en samenwerking dat wordt gebruikt door veel organisaties voor documentbeheer. Het biedt functies zoals bestandsopslag, delen en synchroniseren, versiebeheer, beveiligingsopties en integraties met andere zakelijke tools.

DocuWare: DocuWare is een documentbeheer- en workflowautomatiseringsplatform dat organisaties helpt bij het digitaliseren, organiseren en beheren van hun documenten. Het biedt functies zoals documentopslag, workflowautomatisering, zoekfunctionaliteit, beveiligingsopties en integratie met andere zakelijke systemen.

Deze voorbeelden vertegenwoordigen slechts een klein deel van de vele documentbeheersoftware-opties die beschikbaar zijn. Het kiezen van de juiste software hangt af van de specifieke behoeften en vereisten van een organisatie, zoals grootte, budget, integraties met bestaande systemen en vereiste functies.

Stap 3: Organiseer je documenten

Een van de sleutels tot effectief documentbeheer is het organiseren van je digitale documenten op een logische en gestructureerde manier. Maak mappen en submappen aan om je documenten te categoriseren op basis van onderwerp, datum, afdeling of andere relevante criteria. Zorg ervoor dat je een consistente en intuïtieve organisatiestructuur gebruikt die gemakkelijk te begrijpen is voor alle gebruikers.

Stap 4: Implementeer beleid en procedures

Het is essentieel om duidelijke beleidsregels en procedures te implementeren met betrekking tot documentbeheer binnen je organisatie. Dit omvat richtlijnen voor het maken, bewerken, delen, opslaan en verwijderen van documenten. Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van deze beleidsregels en procedures en dat ze worden nageleefd om consistentie en naleving te waarborgen.

Stap 5: Train je team

Het succes van je documentbeheerinitiatief staat of valt met de betrokkenheid en medewerking van je team. Zorg ervoor dat alle medewerkers worden getraind in het gebruik van de documentbeheersoftware en op de hoogte zijn van de beleidsregels en procedures met betrekking tot documentbeheer. Moedig een cultuur van efficiënt documentgebruik en samenwerking aan binnen je organisatie.

Stap 6: Voer regelmatige audits uit

Om ervoor te zorgen dat je documentbeheersysteem effectief blijft functioneren, is het belangrijk om regelmatig audits uit te voeren. Controleer of alle documenten correct zijn gecategoriseerd en georganiseerd, of er verouderde of dubbele documenten zijn die kunnen worden verwijderd, en of alle gebruikers de beleidsregels en procedures naleven. Pas indien nodig aan en verbeter je documentbeheersysteem op basis van de bevindingen van de audits.

Stap 7: Blijf innoveren

Ten slotte is het belangrijk om voortdurend te blijven innoveren en je documentbeheerprocessen te verbeteren. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op het gebied van documentbeheer en pas deze toe om de efficiëntie en effectiviteit van je documentbeheersysteem te verbeteren.

Door deze stappen te volgen en effectief documentbeheer te omarmen, kunnen organisaties afscheid nemen van papierwerk en profiteren van een modernere en efficiëntere manier van werken. Papierwerk adieu en welkom in het tijdperk van digitaal documentbeheer!

FileFactory als ondersteuning van een documentbeheersysteem

FileFactory, ontwikkeld door EntrD, kan organisaties helpen bij het organiseren, opslaan en delen van hun digitale documenten. Het biedt functies zoals tagging, zoekfunctionaliteit, anonimiseren van gevoelige gegevens, beveiliging en compliance, en analyse en rapportage.

Nieuwsgierig geworden?

Download dan hier de brochure of vaag een demo bij ons aan!