Hoe veilig zijn persoonsgegevens in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?

Schrijver

Emma Venema

Onderwerp BlogZorg
Gepubliceerd op

juli 17, 2024

Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is een digitale omgeving waarin individuen hun medische gegevens kunnen verzamelen, beheren en delen. Deze platformen bieden een centraal punt waar patiënten toegang hebben tot hun gezondheidsinformatie, afkomstig van verschillende zorgverleners. Gezien de gevoelige aard van deze gegevens is de beveiliging van persoonsgegevens in een PGO van cruciaal belang. In dit blog bespreken we hoe veilig persoonsgegevens in een PGO zijn en welke maatregelen worden genomen om deze gegevens te beschermen.

Benieuwd hoe de intelligente software van EntrD hieraan kan bijdragen? Met FileFactory voor Care kunnen alle gegevens uit elk type digitaal dossier automatisch worden overgezet naar elk EPD of ECD. Voor meer informatie kunt u hieronder de brochure downloaden en een demo aanvragen.

Wat is een PGO?

Een PGO stelt gebruikers in staat om:

Beveiligingsmaatregelen in een PGO

Encryptie

Encryptie is een fundamentele beveiligingsmaatregel die wordt toegepast om persoonsgegevens in een PGO te beschermen. Dit houdt in dat de gegevens worden omgezet in een versleutelde vorm die alleen toegankelijk is met de juiste decryptiesleutel. Zowel de opslag van gegevens (data-at-rest) als de transmissie van gegevens (data-in-transit) worden doorgaans versleuteld.

Authenticatie en autorisatie

Gegevensanonimisering

Hoewel gegevens in een PGO persoonlijk zijn en vaak direct herleidbaar tot een individu, worden bepaalde analysetools en rapportagesystemen gebruikt om gegevens te anonimiseren wanneer ze worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Dit vermindert het risico van identiteitsdiefstal en gegevensmisbruik.

Regelmatige audits en monitoring

PGO-providers voeren regelmatig beveiligingsaudits en penetratietests uit om potentiële kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken. Continue monitoring van de systemen helpt bij het detecteren en reageren op verdachte activiteiten of inbreuken.

Gebruikersbewustzijn en training

Een van de zwakste schakels in de beveiligingsketen is vaak de eindgebruiker. PGO-providers investeren daarom in het opleiden van gebruikers over veilige online praktijken, zoals het herkennen van phishing-pogingen en het gebruik van sterke wachtwoorden.

Lees ook: Medische dossiers en jeugdzorgdossiers anonimiseren

Risico’s en uitdagingen

Ondanks de uitgebreide beveiligingsmaatregelen zijn er altijd risico’s verbonden aan het beheer van persoonsgegevens, waaronder:

Persoonsgegevens in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) zijn over het algemeen goed beveiligd dankzij een combinatie van encryptie, sterke authenticatie- en autorisatiemethoden, gegevensanonimisering, en regelmatige audits en monitoring. Toch blijven er risico’s bestaan, en het is essentieel dat zowel de PGO-providers als de gebruikers alert blijven en de best practices voor gegevensbescherming volgen. Door deze maatregelen en bewustwording kunnen we de veiligheid van persoonsgegevens in PGO’s maximaliseren en de voordelen van deze digitale gezondheidsomgevingen ten volle benutten.